Saosećanje je u modi

People
07/09/2017

Saosećanje je u modi

Krzno je hladno, krzno je okrutno. Ono boli, ono izaziva patnju, ono nagrđuje, ono ubija.
Krzno je sramota, osudite promovisanje i nošenje krzna!
Svake godine, preko 75 miliona životinja pati i umire zbog trgovine krznom za proizvodnju kaputa, okovratnika i odevnih ukrasa.

Patnja životinja u uzgoju

Najveći broj životinja uzgaja se na farmama krzna, gde ih, nakon što provedu živote u malenim i prljavim kavezima, ubijaju gušenjem plinom, elektrokucijom, davljenjem, trovanjem, lomljenjem vratova ili pak guranjem usijanih gvozdenih šipki u njihove anuse.

Jedan svedok ubijanja strujnim udarom to opisuje ovako:

„Oči životinje su zatvorene, a celo njeno telo se ukoči. Čuje se zvuk kao da se nešto lomi…ponekad se zubi životinje slome i ispadnu iz usta… Često se dogodi da analna sonda ispadne iz tela životinje i tada se ona grči od strahovite boli, trese se i neretko jeca.“

Hvatanje životinja u divljini

Nošenje krznenih odevnih predmeta promoviše industriju koja, u divljini, hvata životinje u čelične nazubljene zamke u kojima one pate i polako umiru. Neke životinje od očajanja odgrizu svoje ekstremitete kako bi pobegle, naročito majke koje imaju mladunčad. Koriste se i zamke koje životinje podižu u vazduh ili ih bacaju u vodu u kojoj se utope. Životinje pate u zamkama satima ili čak danima, pre nego im lovci slome vratove. Te iste zamke takođe osakaćuju i ubijaju hiljade pasa, mačaka i ostalih životinja „uhvaćenih greškom“. Na stotine hiljada beba foka, koje ne navrše ni dve nedelje, svake je godine umlaćeno po glavi pred svojim majkama. Mnogi umiru polako ili se ranjeni bežeći utope.

Ekološka šteta industrije krzna

Za izradu kaputa od životinjskog krzna ili kože potrebno je desetostruko više prirodnih resursa nego za izradu kaputa od neživotinjskih materijala. Za štavljenje krzna i kože troše se ogromne količine vode, a koriste se i opasne hemikalije od kojih su neke i kancerogene.

Zakonske zabrane ubijanja životinja zbog krzna

Ovakve zabrane su donele Austrija, Velika Britanija, a od zemalja iz regiona Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Zabrane uvoza i prodaje krzna od foka i krzna pasa i mačaka su na snazi u Evropskoj uniji. Međutim, životinje se još uvek uzgajaju i ubijaju, a njihova krzna prodaju i kupuju u trgovinama širom Evrope i sveta. Cilj je zabraniti prodaju odeće i obuće od životinjskog krzna.

Kako možete pomoći?

*Ne odevajte krznenu i kožnu odeću

*Podižite svest ljudi oko sebe

*Javno osudite nošenje krzna

*Podržite rad svih koji propagiraju planetu bez nošenja krzna

*Donirajte, volontirajte, potpisujte peticije

Danas, kada obilujemo kvalitetnim, privlačnijim i ekološki znatno prihvatljivijim materijalima, neprihvatljivo je opravdavanje ubijanja životinja zbog odevanja.

RECI NE KRZNU SAD I ZAUVEK!

www.prijatelji-zivotinja.hr

Comments are closed.